Ποιες είναι οι λατινογενείς γλώσσες;

Τι σχέση έχουν μεταξύ τους τα
ισπανικά, γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά και ρουμανικά;

Είναι απόγονοι της λατινικής
Οι γλώσσες αυτές πήραν, σταδιακά, μορφή μετά την αποσύνθεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και προήλθαν από τη "δημώδη" λατινική, τη γλώσσα που μιλούσαν οι στρατιώτες, οι άποικοι και οι δούλοι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Παρόλο που η λατινική διέφερε σημαντικά από τα κλασικά λατινικά των λογίων, χάρη στην επέκταση της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η "δημώδης" λατινική ήταν η κυρίαρχη διάλεκτος σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο έως και τις δυτικές ακτές της Μαύρης θάλασσας.

Κατά τη διάρκεια της διάσπασης της αυτοκρατορίας, η γλώσσα αυτή εξελίχθηκε κατά τόπους, πράγμα που βοήθησε στην εμφάνιση δεκάδων διακριτών ρομανικών διαλέκτων.
Είναι αδερφές γλώσσες
Πολλές λατινογενείς γλώσσες συγκαταλέγονται σε αυτές με τους περισσότερους ομιλητές παγκοσμίως, όπως είναι τα ισπανικά, γαλλικά και τα πορτογαλικά. Τα ιταλικά και τα ρουμανικά βρίσκονται επίσης σε αυτή την κατηγορία.

Οι υπερπόντιες αυτοκρατορίες που ιδρύθηκαν από την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Γαλλία, μετά τον 15ο αιώνα, διέδωσαν τις λατινογενές γλώσσες και σε άλλες ηπείρους.

Από όλον τον πλανήτη σήμερα, σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι μιλούν κάποια λατινογενή γλώσσα.

Διάλεξε την γλώσσα που θέλεις να μάθεις!